top of page

En av Stockholms äldsta alléer

Jag måste få dela med mig av det utförliga och intressanta svar jag fick av Danne som sköter om St: Maria Magdalena kyrkogård, nedanför Mariaberget, i början av Hornsgatan. Jag hade en fråga angående alla beskurna träd och fick nedan information. Tack, Danne!


“Allén som leder in till kyrkan är en av Stockholms äldsta alléer. Den är från 1792 om jag minns rätt. Förr i tiden så hamlade man träden på detta sätt på hösten för att ha grenar samt löv som vinterfoder. Men nuförtiden så gör man det på våren istället då träden inte växer lika hårt. Blir mindre skott som stressar träden i onödan.

Denna form av återhamling gör man vart 3e år för att hålla ner trädkronorna och för att kunna framhäva kyrkan. Även för att inte träden ska bli för stora igen då de är gamla, vissa av dem är slitna men i god vigör.

Man började med detta för 3 år sedan efter renoveringen av kyrkan då träden hade vuxit och blivit alldeles för höga och stora. Så man valde att hamla ned dem på detta sätt vilket gjorde att träden blev ca 9 meter lägre.

Träden kommer bli väldigt fina redan i år med massa stora gröna löv på stammarna. Ser lite märkligt ut nu men snart så sprudlar det om dem.

Vi kommer även att beskära övriga lindar på kyrkogården men inte på samma sätt utan då blir det föryngringsbeskärning.”86 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Champagne i Gamla Stan

På Baggensgatan i Gamla Stan kan man gå ned för medeltida trappor och i autentiska lokaler inmundiga champagne. Kanske inte något som de boende på Själagården en gång fick njuta av men tiderna föränd

Comments


bottom of page