top of page

Ett kungligt guideminne från sommaren 2010

Uppdaterat: 12 maj 2021


Ett lokalt sightseeingföretag frågade om jag kunde ta ett guideuppdrag på båt från Riddarholmen till Nyboda slott, i Mälaren. Jag fick inget namn på kunden men de föreslog att jag skulle ta en extra titt på regentlängderna. Det var tre dagar före Victoria och Daniels bröllop. Två dagar senare kommer jag ner till båten och ser att en massa japanska turister fotograferar intensivt samtidigt som några gränsar till hyperventilering. Tydligen är deras dåvarande arvprins, Naruhito (idag Japans kejsare) ombord på båten, där jag snart ska guida. Som jag trodde alltså. Vänner till kungafamiljen. Jag ställer in mig på fokus regentlängder. Jag går ombord, presenterar mig och ser hur Mette Marit och Hakon av Norge går över landgången. Direkt efter kommer Prins Philip, Madeleine och inom minuter är hela båten full av medlemmar från Europas olika kungahus. Jag kommer ihåg att jag tänkte: "Varför tog jag de här skorna? Jag måste soundchecka mikrofonen"! Båten ångar iväg och jag börjar guida. Personligen tyckte jag inte det var läge att jag skulle guida. Stämningen var på topp och gästerna stod i klungor och pratade med varandra. Men som svar på min fråga sa representant från hovet att guidning skulle påbörjas. Jag hälsar således alla välkomna och börjar berömma Ragnar Östbergs Stadshus. Då kommer kungen fram och säger vänligt att det var fest på Drottningholm kvällen innan. Mingel blir nog bäst. Dagen efter, helt enkelt. Jag var den första att hålla med och minglade själv runt på en mycket trevlig fest. Jag höll mig dock till mingel med brudparets privata fotografer. Vi hörde på sätt och vis till samma gäng.

När vi närmade oss Nyboda slott så kom kungen fram igen och frågade om jag ville gå runt och upplysa alla om att vi snart var framme. Såklart jag ville! Jag fick ju då chansen att säga några ord till Naruhito, Beatrix av Nederländerna – vilken trevlig människa - och säga hej till brudparets privata vänner och ja, ni förstår! Kul dag på jobbet!

Vid ankomsten ville de att jag skulle positionera mig vid landgången för att upplysa gästerna om vart de skulle gå, för att ta sig till lunchen på slottet, där morgondagens brudpar och drottningen skulle ta emot. Besättningen och jag sa adjö och M/S Gustafsberg VII gick tillbaka till Stockholm. Mig släppte de vid en brygga i närheten av där jag bor. Jag gick direkt upp till förskolan och hämtade barnen och tänkte att min dag på jobbet hade varit lite annorlunda.


32 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Champagne i Gamla Stan

På Baggensgatan i Gamla Stan kan man gå ned för medeltida trappor och i autentiska lokaler inmundiga champagne. Kanske inte något som de boende på Själagården en gång fick njuta av men tiderna föränd

Comments


bottom of page